Hellend dak

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

 1. Home
 2. /
 3. Dakwerken
 4. /
 5. Hellend dak

Alles over een hellend dak

Bij een nieuwbouw kies je uit een plat dak, licht hellend dak of schuin dak. Zijn hellende daken jouw ding, dan dien je een soort hellend dak te kiezen. Op deze pagina krijg je alle nodige informatie over de bouw van een hellend dak. We hebben het over verschillende dakvormen, dakconstructies, isolatievormen en soorten dakbedekking.

Start gratis offerteaanvraag!

Je krijgt ook wat informatie over de prijs voor de bedekking. Een schatting van de totaalprijs kunnen we helaas niet geven. Dit is telkens op aanvraag. Vraag hier gratis offertes aan om verschillende prijsvoorstellen te ontvangen.hellend dak

Voordelen van hellende daken

De structuur van hellende daken zorgt ervoor dat regenwater goed afgevoerd wordt. Dit brengt heel wat voordelen met zich mee:

 • Het dak moet minder gewicht door neerslag dragen.
 • Je kan gemakkelijk regenwater verzamelen via de dakgoten.
 • Het dak heeft weinig onderhoud nodig omdat het vuil gemakkelijk afgevoerd wordt.

Deze voordelen zorgen er bovendien voor dat hellende daken een langere levensduur hebben dan platte daken.

Wat kost een hellend dak?

Er bestaan verschillende soorten hellende daken, dus zijn er ook heel uiteenlopende prijzen. De prijs voor een bepaalde constructie, bijvoorbeeld een zadeldak of mansardedak, is telkens op aanvraag. Dit wordt namelijk sterk beïnvloed door de oppervlakte en de vorm van je huis.

Naast de kostprijs voor de constructie, heb je een budget nodig voor de dakbedekking, isolatiematerialen en dergelijke. In onderstaande tabel krijg je een overzicht van de gemiddelde prijs van verschillende materialen en hun levensduur. Zoals je ziet, zijn kleidakpannen nog steeds een van de betere opties op vlak van prijs-kwaliteit.

Type dakbedekking Prijs per m²* Levensduur
Betondakpannen €40,- tot €50,- 30 jaar
Kleidakpannen €50,- tot €60,- 100 jaar
Bitumenleien €30,- tot €40,- 25 jaar
Kunstleien €65,- tot €75,- 30 jaar
Natuurleien €110,- tot €120,- 90 jaar
Aluminium €75,-  50 jaar
Zink €70,- 125 jaar
Riet €90,- 30 tot 40 jaar
Koper €130,- 75 tot 85 jaar

*Dit zijn richtprijzen incl. btw. Exacte prijs weten? Vul het offerteformulier in.

Wil je besparen op de kosten voor een hellend dak?

Vraag hier gratis offertes aan op prijzen van aannemers te vergelijken.

Schuin dak bedekken: wat zijn de mogelijkheden?

Zoals je kon zien in de tabel, bestaan er veel mogelijkheden om hellende daken te bedekken. Traditionele materialen, zoals dakpannen en leien zijn nog steeds heel populair. Ook riet is weer terug van weggeweest. Tegenwoordig moeten deze materialen wel de concurrentie aangaan met nieuwe soorten dakbedekking van metaal.


Inhoud van deze pagina:


Dakpannen

Dakpannen zijn nog steeds de populairste soort dakbedekking in België en dat is niet onlogisch. Keramische dakpannen hebben een heel lange levensduur en liggen qua prijs ongeveer in het midden. Betondakpannen zijn een iets goedkoper alternatief, maar gaan niet zo lang mee.

Pannen zijn beschikbaar in verschillende kleuren, zijn vrij gemakkelijk te plaatsen en bovendien eenvoudig te vervangen. Ook qua stijl zijn dakpannen veelzijdig. Ze zijn dus nog lang niet weg te denken uit onze omgeving.

Dakleien

Ook leien zijn een populaire keuze. Natuurlijke leien zijn doorgaans duurder, maar worden als iets stijlvoller aanzien. Kunstleien zijn een goedkopere optie. Daarnaast bestaan er ook bitumineuze leien.

Natuurlijke leien zijn nooit 100% identiek, wat ze enorm veel charme geeft. Kunstleien en bitumineuze leien zijn wel identiek en zijn daardoor iets gemakkelijker aan te brengen op complexe dakvormen. Vooral bitumenleien zijn heel soepel, maar worden door hun ietwat goedkope uitstraling vooral gebruikt voor bijgebouwen en amper voor huizen.

Metalen dakbedekking

Metalen zijn iets duurder maar geven de woning een moderne uitstraling. Zowel koper, aluminium en zink vonden hun weg naar de bouwmarkt.

Deze materialen worden voornamelijk gebruikt als dakplaten. Soms produceert men andere producten, zoals zinken leien. Het voordeel van de dakplaten is dat ze heel snel geïnstalleerd kunnen worden en amper problemen veroorzaken op vlak van waterdichtheid. Soms kunnen ze zelfs bovenop de bestaande dakbedekking geplaatst worden bij een renovatie. Deze metalen gaan ook lang mee. Het grootste nadeel is echter de geluidshinder waardoor akoestische isolatie essentieel is.

Rieten dak

Riet verdween jarenlang uit het zicht omwille van de problemen qua brandveiligheid. Dankzij moderne technieken is dit risico flink gereduceerd waardoor riet opnieuw een populaire keuze is geworden voor charmante dakstijlen.

Natuurlijk riet geeft een heel mooie uitstraling en gaat mits grondig onderhoud net zo lang of zelfs langer mee dan betondakpannen of kunstleien. Rieten daken vergen uiteraard wel wat meer onderhoudswerk dat je bovendien niet altijd zelf kan uitvoeren.

Onder hellende daken heb je extra zolderruimte.

Contacteer een vakman om isolatie te plaatsen en die ruimte in te richten als kamer.

Schuin dak: constructie

Wanneer men het over de constructie van hellende daken heeft, hoor je zonder twijfel een van deze drie benamingen: gordingendak, spantendak of sarkingdak.

Een gordingendak is de traditionele manier van bouwen. Bij een woning met twee topgevels worden dikke balken, of gordingen, in de muur bevestigd. Op deze basis wordt de rest van de dakopbouw aangebracht.

Een spantendak is veel lichter. Zo’n dak wordt niet vastgemaakt in de topgevels. Spantendaken zijn vaak prefab waardoor ze veel sneller geplaatst worden. Het isolatiemateriaal komt tussen de spanten en bovenop de constructie plaatst men het onderdak en de pannenlatten.

De naam sarkingdak verwijst niet naar de constructie maar naar het type isolatie. Bij zo’n dak komt het isolatiemateriaal bovenop de gordingen of spanten te liggen.

Een gordingedak is de enige mogelijkheid voor doe-het-zelvers. Contacteer een aannemer voor meer details en prijsinfo over spantendaken.

Soorten schuine daken

We hadden het bij de prijs al even over de verschillende soorten hellende daken. De traditionele bouwstijl is een zadeldak. Zo’n dak bestaat uit twee topgevels en twee rechthoekige dakvlakken.
Op deze stijl bestaan verschillende variaties, zoals een mansardedak of een gebogen dak. Een lessenaarsdak is een variatie met slechts één hellend dakvlak.

Andere dakvormen hebben vier dakvlakken met een nok, zoals een schilddak. Wanneer de vier dakvlakken elkaar in één punt ontmoeten, spreken we van een piramidedak of puntdak.

Daarnaast bestaan er nog heel wat soorten daken, zoals wolfsdaken, kegeldaken en koepeldaken.

Hoe hellend dak isoleren?

Sinds 2020 is schuine daken isoleren verplicht. Het schuin dak isoleren kan op drie manieren.

 • Langs binnen: goedkoper dan langs buiten en gemakkelijker. Je verliest uiteraard wat ruimte binnenshuis.
 • Langs buiten: kan enkel wanneer je de dakbedekking vervangt of bij nieuwbouw. De isolatiewaarde is doorgaans wel iets beter.
 • Zoldervloer: handig wanneer je de zolderruimte niet gebruikt.

hellend dak kosten

Besparen? Gratis dak offertes vergelijken!

Als Vlaming bouw je uiteraard nog graag zelf je huis en hellend dak. Maar sta je erbij stil dat dit niet altijd de voordeligste keuze is? Dakwerken duren vrij lang en zijn niet zonder risico’s.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Een valpartij of constructiefout wegen niet op tegen de kleine meerprijs die je betaalt voor de arbeid. Bovendien hoeft een dakwerker niet altijd duur te zijn. Vraag hier gratis offertes aan om prijzen voor een hellend dak te vergelijken.

Gratis offertes vergelijken!