Plat dak isoleren

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

  1. Home
  2. /
  3. Dakwerken
  4. /
  5. Plat dak isoleren

Plat dak isoleren: methodes en kosten 2024

Een nieuw plat dak isoleren of een bestaand dak isoleren? Hier hebben we het over de verschillende opties voor de isolatie van een plat dak. Isolatie kan langs binnen en langs buiten geplaatst worden. De binnenkant van een plat dak isoleren, is goedkoper maar tegenwoordig isoleert men bijna altijd langs buiten. Benieuwd waarom? Lees verder en ontdek ook wat de voordelen van dak isolatie zijn, wat het ongeveer kost en welke materialen er bestaan.

Start gratis offerteaanvraag!

Wil je het plat dak laten isoleren? Vraag dan hier gratis offertes aan om tarieven van dakwerkers uit je buurt te vergelijken. Dit is de beste manier om snel een goede, voordelige vakman te vinden.Waarom een plat dak isoleren?

Dakisolatie heeft vele voordelen voor je woning, je gezondheid en je portefeuille. Bovendien geldt er sinds 2020 een nieuwe energienorm. Het is nu ook verplicht.

Met goede isolatie in het dak wordt je woning beter beschermd, waardoor de dakconstructie langer meegaat, er is minder kans op vochtproblemen en je krijgt in het algemeen een aangenamer leefklimaat.

Bovendien zal de waarde van je woning stijgen en zal je flink besparen op de stookkosten. Aangezien je honderden euro’s per jaar bespaart, heb je in enkele jaren zelfs de volledige investering al terugverdiend.

Plat dak isoleren: prijs 2024

De isolatie van platte daken kan op drie manieren uitgevoerd worden. Langs binnen is de goedkoopste en minst arbeidsintensieve manier. Langs buiten bestaan er twee mogelijkheden: onder de dakbedekking en bovenop de dakbedekking. Wie isolatie wil leggen onder de dakbedekking moet uiteraard ingrijpende werken uitvoeren waardoor de kosten wat oplopen.

In onderstaande tabel krijg je een overzicht van de gemiddelde prijzen.

Isolatiemethode Prijs per m²*
Langs binnen €30,- tot €40,-
Langs buiten €70,- tot €110,-

*Gemiddelde prijs incl. btw, maar excl. eventuele afwerkingskosten. Vraag gratis offertes aan om te besparen.

Isoleren plat dak: isolatiemethodes

Een plat dak kan, zoals gezegd, op verschillende manieren geïsoleerd worden. Wanneer men de isolatie aan de binnenkant plaatst, spreekt men van een koud dak. Dakisolatie aan de buitenkant van de dakconstructie heet een warm dak. Wanneer de isolatielaag bovenop de dakbedekking komt te liggen, gaat het om een omgekeerd dak. Hieronder volgt een overzicht van deze isolatiemethodes voor platte daken.

Plat dak isoleren: langs buiten

Een plat dak isoleren langs buiten is beter voor de woning. De draagstructuur zit dan ook binnen de isolatieschil waardoor het hout beter beschermd wordt tegen vocht en temperatuurschommelingen. Een warm dak is de beste optie maar als je de bestaande dakbedekking wil behouden, kies je beter voor een omgekeerd dak.

Isoleren warm dak

Een warm dak is de populairste isolatiemethode bij platte daken, vooral bij nieuwbouw. Bij deze constructie komt de isolatielaag net aan de buitenkant van de dragende constructie en onder de dakbedekking. Onder de isolatielaag komt nog een dampscherm om vochtproblemen te vermijden.

Deze methode biedt de beste bescherming en de beste isolatiewaarde omdat de dakconstructie binnen de isolatieschil zit en er weinig naden en randen zijn.

Omgekeerd dak isolatie

Een omgekeerd dak is goedkoper, maar minder isolerend dan een warm dak. Daarnaast is het gemakkelijker om een bestaand plat dak te isoleren op deze manier. Bij een omgekeerd dak leg je de isolatieplaten bovenop de dakbedekking. Vervolgens dien je een laag ballast te plaatsen zodat het materiaal blijft liggen.

Hoewel een isolatielaag extra bescherming biedt, gaat de dakbedekking niet oneindig lang mee. Vraag je dus af of het niet beter is om meteen het dak te vervangen en de isolatie onder de nieuwe dakbedekking te leggen.

Bij een omgekeerd dak is het belangrijk om de draagkracht van het dak na te gaan. Er komt namelijk heel wat extra gewicht bij.

Plat dak isoleren: langs binnen

Een plat dak isoleren langs binnen is gemakkelijker en minder ingrijpend. Hoewel deze methode goedkoper is, wordt dit niet vaak meer gedaan. Bij dakisolatie aan de binnenkant wordt de draagstructuur namelijk niet beschermd. Ook ontstaan er vaak condensatieproblemen bij isolatie aan de binnenkant.

Isolatie koud dak

Bij een koud dak zit de isolatielaag langs binnen. Het isolatiemateriaal wordt aan de onderkant tegen de dakconstructie geplaatst. Aan de bovenkant ligt de dakbedekking meteen op draagconstructie.

De dakconstructie wordt hierbij dus veel meer blootgesteld aan temperatuurschommelingen. Bovendien kan vocht moeilijk ontsnappen bij deze dakopbouw. Met een koud dak heb je dus veel meer risico op problemen.

Isolatiematerialen voor platte daken

Welke isolatie voor een plat dak? Isolatiepanelen zijn het populairst maar het is niet de enige mogelijkheid. Aan de buitenkant zijn platen de beste optie. PIR, PUR en XPS zijn lichte materialen en zijn bovendien niet vochtgevoelig. Deze isolatiematerialen zijn dus zeer geschikt om een plat dak te isoleren.

Aan de binnenkant kan je kiezen uit minerale wol, isolatieplaten (waaronder ook EPS) of andere alternatieve materialen. Panelen zijn ook hier het populairst. Minerale wol wordt minder gebruikt, maar biedt wel een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding.

Isolatie plat dak: dikte

In 2020 werden er nieuwe isolatienormen ingevoerd. Platte daken moeten nu verplicht geïsoleerd worden. De vereiste dikte is afhankelijk van het gekozen materiaal maar meestal is 3-4 cm genoeg om aan de norm te voldoen. Met deze dikte heb je echter slechts een minimumbescherming. Het is veel beter om een dikkere laag aan te brengen. Zo zal je veel meer besparen op de energiekosten en zal het huis langer aangenaam warm blijven.

Isolatieplaten zijn meestal compacter dan isolatiedekens of -schuim. De isolatie zal dus minder dik zijn als je voor platen kiest.

Plat dak laten isoleren? Bespaar op de kosten!

Sinds 2020 is het verplicht om platte daken te isoleren. Deze energienorm zorgt er dus voor dat er heel wat aanvragen zijn voor dakisolatie. Aannemers hebben het druk en prijzen liggen soms iets hoger. Daarom is het nu nog belangrijker om grondig prijzen te vergelijken. Vraag hier snel gratis offertes aan om tijdig een voordelige vakman te vinden. Je kan trouwens nog altijd genieten van een verlaagd btw-tarief en verschillende premies om de prijs te drukken!

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Wil je liever besparen door het zelf te doen? Vergeet dan niet dat je niet kan genieten van een goedkoper btw-tarief en dat je lagere premiebedragen zal krijgen.

Gratis offertes vergelijken!