Alles over een plat dak!

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

  1. Home
  2. /
  3. Dakwerken
  4. /
  5. Plat dak

Plat dak

Een plat dak is mooi en modern. Maar wat zijn de andere voordelen? En welke types platte daken bestaan er? Lees verder om het antwoord te vinden op deze belangrijke vragen. Daarnaast kom je meer te weten over de kosten van verschillende soorten platdakbedekking.

Start gratis offerteaanvraag!

Ben je op zoek naar de prijs van een plat dak? Vraag dan gratis offertes aan om de totale kostprijs of tarieven te vergelijken. Onze offerteservice is trouwens volkomen vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.Voordelen van platte daken

Platte daken zijn misschien minder frequent dan hellende daken, maar ze zien er veel moderner uit en hebben bovendien verschillende voordelen:

  • Weinig ruimteverlies onder het dak
  • Mogelijkheid om dakterras te bouwen
  • Eenvoudigere constructie
  • Betere oriëntatie en hellingsgraad voor zonnepanelen
  • Isolatie is gemakkelijker te installeren

Een plat dak zorgt dus eigenlijk voor een beter wooncomfort en mogelijkheden om te besparen op de energiefactuur.

Wat kost een plat dak?

De prijs voor een plat dak hangt af van verschillende factoren: het type dak, de soort platdakbedekking, de totale oppervlakte en het type isolatiemateriaal.

Met het type dak bedoelen we een koud dak, warm dak of omgekeerd dak. De opbouw is telkens anders en het soort isolatiemateriaal is dat ook. De prijzen kunnen dus lichtjes verschillen.

De belangrijkste factor is wellicht de soort afwerking. Een kwaliteitsvol EPDM-dak kost tot €80,- per vierkante meter. Dit materiaal gaat wel langer mee dan de andere soorten bedekking voor platte daken. Met een groendak kan je bovendien de levensduur verhogen.

Ontdek de verschillende prijzen in onderstaande tabel. Deze prijzen zijn enkel voor de dakbedekking van het plat dak. Prijzen voor een volledig nieuw plat dak krijg je door offertes aan te vragen.

Kosten plat dak 2024

Materiaal Prijs per m²* Levensduur
EPDM €30,- tot €80,- 40 jaar
Bitumen €40,- tot €60,- 30 jaar
Groendak €40,- tot €80,- 65 jaar
Pvc €50,- tot €60,- 20 jaar

*Let op: dit zijn prijsvoorbeelden incl. btw. Vraag gratis offertes aan voor totaalprijzen.
**Exclusief de kosten voor een wortelbestendige onderlaag (meestal EPDM).

Soorten platte daken

Er bestaan drie soorten platte daken. Naargelang de dakopbouw spreekt men van een koud dak, warm dak of omgekeerd dak. De verschillen hebben vooral te maken met het type dakisolatie. Verder heeft dit zijn invloed op de afwerking van het dak: geen beschermlaag, een ballastlaag, zoals grind of tegels, of een daktuin.

Koud dak

Bij een koud dak bevindt het isolatiemateriaal zich aan de binnenkant tussen de balken van de houtconstructie. Hierdoor ontstaat er een luchtspouw tussen de buitenste laag en de isolatielaag. Dit leidt vaak tot condensatie- en vochtproblemen waardoor men bij nieuwbouw amper nog koude daken gebruikt. Deze opbouw is echter wel gemakkelijk om een bestaand plat dak te isoleren zonder het volledige dak te moeten vernieuwen.

Warm dak

Bij een warm dak is er minder risico op condensatieproblemen. De dakisolatie komt namelijk bovenop de constructie en net onder de dakbekleding. Deze dakopbouw vergt wel wat extra werk. Het is onmogelijk om de isolatielaag te plaatsen zonder het dak te vernieuwen. Bij een nieuwbouw of een volledige renovatie is het echter wel een interessantste optie.

Omgekeerd dak

Een ander alternatief om het dak te isoleren zonder ingrijpende werken uit te voeren, is een omgekeerd dak. Hierbij komt de dakisolatie bovenop het dak te liggen. Dit is vrij gemakkelijk te plaatsen, maar nadien moet je wel een ballastlaag bovenop het isolatiemateriaal leggen om alles op zijn plaats te houden. Dit kan, onder andere, met grind, tegels of keien. Door die extra laag geniet je dak bovendien van een betere bescherming tegen uv-licht en stormweer.

Plat dak constructie: opbouw

Een plat dak bestaat uit verschillende lagen. De dakvloer vormt de basis van het dak, onafhankelijk van het type dak. Meestal is dit een houtconstructie. Daarbovenop komt vaak een afschotlaag om ervoor te zorgen dat regenwater niet blijft staan op het dak. Bij warme en koude daken legt met ook een dampscherm. Bij omgekeerde daken is dit niet nodig.

De verdere opbouw hangt af van het type dak. Alle daken hebben uiteraard een dakafdichting met eventueel een isolatielaag erboven of eronder.

Een dakwerker nodig voor werken aan je plat dak?

Vraag hier gratis offertes aan om tarieven te vergelijken.

Dakbedekking plat dak

Er bestaan drie populaire materialen voor de dakafdichting van een plat dak. Bitumineuze materialen worden het langst gebruikt. Een dak van synthetisch rubber of een kunststoffen dak zijn recentere fenomenen.

De materialen hebben enkele belangrijke verschillen op vlak van prijs, levensduur en onderhoud. Lees verder om de voor- en nadelen van deze materialen te ontdekken.

EPDM

EPDM is een synthetisch rubber, het wordt ook wel dakrubber genoemd. De grote voordelen van dit materiaal zijn dat het naadloos gelegd wordt en gemakkelijke te herstellen is. Bovendien ondervindt dakrubber weinig last van weersomstandigheden en uv-licht.

Dit materiaal heeft de langste levensduur. De gemiddelde prijs ligt wel iets hoger.

Bitumen

Bitumineuze dakbedekking, of roofing, was eerder op de markt dan de andere mogelijkheden. Daarom zie je het vaker op oudere woningen. Vaak zijn die nu stilaan aan vervanging toe want dit materiaal had vroeger geen zo’n lange levensduur. Door combinatie met elastische kunststoffen gaan bitumen daken nu wel wat langer mee.

Dit materiaal is moeilijk te plaatsen in vergelijking met de andere mogelijkheden. De rollen vastmaken met een gasbrander houdt enig risico in. Deze methode heeft echter ook voordelen. Zo’n dak is namelijk vrij gemakkelijk te herstellen.

Pvc

Een dak met kunststoffolie is heel licht. Daarom is het weinig belastend voor het dak. Dit materiaal is beschikbaar in verschillende kleuren en ondervindt weinig last van uv-licht. Zo dient het prima als afwerkingslaag. Pvc kan echter ook dienen als onderlaag voor een groen dak.

Hoewel kunststof niet zo lang meegaat, is het niet belastend voor het milieu. Het is namelijk volledig recycleerbaar.

Benieuwd hoeveel het kost om pvc dakbedekking te plaatsen op een plat dak? Ontvang gratis offertes!

Groendak

Een groendak is een mooie manier om het dak extra te beschermen. Dankzij een laag groen op het dak gaat de platdakbedekking gemakkelijk dubbel zo lang mee. Een goed onderhoud is uiteraard wel belangrijk.

Er bestaan twee types: een intensief groendak en een extensief groendak. De eerste soort, met planten, bloemen en struiken, vergt veel onderhoud en kan enkel op een dak met een stevige dakopbouw. De tweede soort, met voornamelijk mossen of kruiden, vergt veel minder onderhoud.

Plat dak isoleren

Zoals gezegd, zijn er drie manieren om een plat dak te isoleren. Afhankelijk van de plaats van de isolatielaag gebruikt men ook verschillende isolatiematerialen.

Bij een koud dak is minerale wol een vaak gebruikt materiaal. Het is vrij goedkoop en gemakkelijk te plaatsen. Isolatieplaten worden meer gebruikt voor een warm dak of omgekeerd dak. Platen zijn stevig en drukvast. Daardoor zijn ze beloopbaar en vormt het gewicht van een daktuin of zonnepanelen geen probleem.

Lees meer over het isoleren van een plat dak.

Plat dak: onderhoud

Om een optimale levensduur van een plat dak te garanderen, moet je regelmatig het dak schoonmaken. Het is belangrijk om bladeren en ander vuil regelmatig te verwijderen. Door het vuil blijft water langer staan en raakt de waterafvoer verstopt. Zo ontstaan er vochtproblemen onder het dak.

Na een goed onderhoud kan je ook beter eventuele schade opsporen en die tijdig herstellen om grote schade te voorkomen.

Benieuwd naar de kosten? Vergelijk gratis offerte!

Levensduur plat dak constructie

De levensduur van een plat dak ligt tussen de 20 en 40 jaar. De belangrijkste factor is uiteraard het soort materiaal. Kunststof heeft een relatief korte levensduur. Ook roofing gaat niet zo lang mee, al zijn de nieuwe bewerkte soorten van betere kwaliteit dan traditioneel bitumen. EPDM gaat iets langer mee.

Een andere essentiële factor is het onderhoud. Daken gaan niet zo lang mee als hun verwachte levensduur als je er geen zorg voor draagt. Een plat dak kan wel langer meegaan als je er een groendak op bouwt. Het groen zorgt namelijk voor een extra bescherming tegen allerlei weersomstandigheden.

Besparen? Gratis dakwerker offertes vergelijken!

Voor je begint met de constructie van een plat dak is het belangrijk om meer informatie in te winnen. Aangezien het een flinke investering is die vele jaren moet dienst doen, wil je goed geïnformeerd zijn; zowel over het type dak als over de prijzen.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Daarom is het bijzonder nuttig om een ervaren vakman te raadplegen. Natuurlijk wil je ook meteen de kostprijs weten. Vraag daarom gratis offertes aan. Zo krijg je meteen prijsvoorbeelden van tot vier verschillende dakwerkers.

Gratis offertes vergelijken!