Bakgoot

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

 1. Home
 2. /
 3. Dakwerken
 4. /
 5. Bakgoot

Bakgoot laten plaatsen?

Bij een nieuwbouw of renovatie van het dak heb je keuze uit verschillende types dakgoten. Hier bespreken we de traditionele bakgoten. We hebben het over de verschillende materialen en over enkele belangrijke aandachtspunten voor de installatie.

Start gratis offerteaanvraag!

Ook de gemiddelde prijzen en kostfactoren komen aan bod. Krijg je liever prijzen op maat, vraag dan gratis offertes aan om prijzen van verschillende dakwerkers te vergelijken.bakgoot

Wat is een bakgoot?

Een bakgoot is een dakgoot met een rechthoekige vorm. Deze goot heeft rechte wanden en een platte bodem. Doorgaans worden de goten rechtstreeks vastgemaakt aan de dakconstructie. Hiervoor bestaan verschillende methodes met diverse soorten gootbeugels.

Dit is de meest traditionele vorm en komt dus vooral voor bij oudere woningen en boerderijen, maar ook bij modernere constructies heeft het soms zijn charme. Veel hangt uiteraard af van het gekozen materiaal.

Wat kosten bakgoten?

Nieuwe bakgoten kosten gemiddeld tussen de €25,- en €55,- per meter. Het gekozen materiaal heeft de grootste invloed. Pvc is het goedkoopste materiaal. Andere materialen kosten doorgaans iets meer, maar hebben een langere levensduur of andere voordelen.

Verder zijn er nog enkele factoren met invloed op de prijs. De prijs verhoogt wanneer extra werken nodig zijn. Een bakgoot vervangen vereist eerst de afbraak van de oude goot. Bij het plaatsen van bladvangers en ander beschermend materiaal komen ook extra kosten kijken.

Kosten bakgoten 2024

Type materiaal Prijs per meter*
Pvc €25,- tot €35,-
Zink €30,- tot €55,-
Koper €40,- tot €45,-
Aluminium €30,- tot €55,-

*Dit zijn gemiddelde prijzen per meter incl. btw. Vraag gratis offertes aan en bespaar.

Bakgoten: welke materialen zijn er?

Bakgoten werden traditioneel vaak vervaardigd uit hout met een zinken binnenlaag. Tegenwoordig zijn er veel meer opties. Op basis van je budget of de gewenste uitstraling kan je kiezen voor zink, koper, aluminium, pvc of polyester.

Uiteraard kan je de bakgoot nog steeds met hout afwerken voor een rustieke look. Daarbij gebruikt men nu ook soms EPMD voor de binnenbekleding.


Lees meer over:


Zinken bakgoot

Een bakgoot uit zink is al lang een populaire keuze. Zo’n goot heeft een behoorlijke lange levensduur, van zo’n 50 jaar. Een ander voordeel is dat zinken bakgoten gemakkelijk te herstellen zijn.

Het nadeel van zink is dat je de goten moet solderen met een staafsoldeer voor een waterdichte verbinding. Dit is een moeilijke klus en het risico op lekken is nooit ver weg.

Pvc bakgoot

Een pvc bakgoot is de goedkoopste optie. Toch hebben ook deze goten een vrij goede levensduur.
In tegenstelling tot zinken bakgoten zijn kunststoffen bakgoten gemakkelijker te plaatsen en onderhoudsvriendelijker.

Een kunststof bakgoot is, net als andere soorten dakgoten, beschikbaar in verschillende kleuren. Zo zijn ze gemakkelijk te combineren met verschillende daken en dakbedekkingen. Bovendien hoef je niet te schilderen.

Aluminium bakgoot

Ook aluminium bakgoten zijn beschikbaar in verschillende kleuren. Deze hebben dus ook geen likje verf nodig waardoor ze ook best onderhoudsvriendelijk zijn.

Het grote voordeel van dit materiaal is dat de bakgoten op volledige lengte gemaakt worden. Dit reduceert het risico op lekken. Mocht er toch iets kapot gaan dan is dit materiaal volledig recycleerbaar.

Koperen bakgoten

Koperen bakgoten heeft een lange levensduur. Ze gaan tot 80 jaar meer. Bovendien ondervinden ze geen last van corrosie. Na verloop van tijd krijgen ze wel een groene schijn door natuurlijke oxidatie.

De unieke look van koper zorgt voor een mooie afwerking en combineert goed met verschillende soorten daken, zoals een rietdak.

Bakgoot afmetingen

Om schade aan de goten en waterproblemen te voorkomen is het belangrijk om de juiste afmetingen te kiezen. Je wil natuurlijk geen goten buiten proportie kiezen, maar de goten moeten groot genoeg zijn om het hemelwater op tijd te kunnen afvoeren. De benodigde capaciteit bereken je op basis van het totale dakoppervlak, de hellingsgraad en de gemiddelde neerslag waar je woont.

De standaardmaten zijn 140 mm, 180 mm en 225 mm. De kleinste dienen vooral voor kleinere daken met een oppervlakte tot 80 m2. De middenmaat kan een oppervlakte tot 160 m2 aan. De grootste zijn goed voor daken tot 245 m2.

Het voordeel van bakgoten?

Raadpleeg een vakman voor advies op maat.

Bakgoten plaatsen: een aantal aandachtspunten

Om bakgoten correct te plaatsen, moet je rekening houden met enkele belangrijke berekeningen. Doe je dit niet, dan zal je snel last hebben van lekken of andere waterproblemen. Dit zijn de belangrijkste aandachtspunten:

 • Afvoer: de goten moeten breed genoeg zijn om al het water te kunnen afvoeren.
 • Afschot: hou rekening met een afloop van 1 mm tot 2,5 mm per meter.
 • Hoogte: zorg ervoor dat het water niet over de rand van de bakgoot valt.

Een dakwerker inschakelen om bakgoten te plaatsen of vervangen?

Vraag gratis offertes aan om prijzen voor de werken aan de dakgoten te vergelijken.

Plaatsen bakgoten, welke beugels zijn geschikt?

Om de bakgoten te bevestigen, bestaan verschillende types gootbeugels. Een overzicht:

 • Muurbeugel: deze gootbeugels kunnen op een kleine ruimte geplaatst worden. Ze worden enkel aan de achteropstand van de bakgoot vastgemaakt. Je hebt dus stevige muren nodig.
 • Dakbeugel: deze gootbeugels worden vastgemaakt aan het dakbeschot. Ze hebben een hoek van zo’n 45 graden waardoor je ze gemakkelijk kan bevestigen aan het schuine dak.
 • Muurplaatgootbeugel: deze gootbeugels hebben een hoek van 90 graden. Ze worden rechtstreeks op de muurplaten bevestigd. Dit is waarschijnlijk de stevigste methode. Het is echter moeilijk te realiseren bij renovaties.
Een correcte berekening van de capaciteit en nauwkeurige plaatsing zijn essentieel om lekken en waterschade te voorkomen. Neem geen risico’s. Laat de werken uitvoeren door een vakman.

Benieuwd naar de kosten? Vergelijk gratis offertes!

Bakgoot vervangen door hanggoot?

Een bakgoot is niet snel aan vervanging toe. Moet je de goten toch vervangen dan is het wellicht goedkoper om voor hanggoten te kiezen. De installatie gaat namelijk een stuk sneller en er is iets minder materiaal nodig.

Een ander voordeel van hanggoten is dat eventueel vuil snel wordt afgevoerd door de halfronde vorm. Zo heb je minder kans op verstoppingen.

bakgoot kosten

Bakgoot laten plaatsen? Bespaar op de kosten!

Wil je bakgoten laten plaatsen door een dakdekker? Dat is een verstandige keuze. Grondig de prijzen en tarieven voor deze werken vergelijken, is ook een goede beslissing. Iedereen is zich hier waarschijnlijk van bewust, maar soms doe je het gewoon niet omdat het te veel tijd kost.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Dit is niet langer zo! Dankzij onze offerteservice duurt het slecht enkele minuutjes om een offerteaanvraag in te dienen. Vul ons formulier in en wij doen de rest. Binnen de kortste keren heb je tot 4 verschillende offertes in de bus. Vraag nu je gratis offertes aan.

Gratis offertes vergelijken!