Dakisolatie binnen

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

  1. Home
  2. /
  3. Dakwerken
  4. /
  5. Dakisolatie binnen

Dakisolatie langs binnen: alles wat je moet weten

Wil je een extra ruimte onder het dak? Wil je de energieprestatie van je woning verbeteren? Moet je woning aan de nieuwe isolatienormen te voldoen? Dakisolatie is de oplossing. Het is bovendien een heel goede investering. Dakisolatie plaatsen aan de binnenkant hoeft niet duur te zijn. Er is namelijk weinig voorbereidend werk nodig en je hoeft geen grote renovatiewerken uit te voeren.

Start gratis offerteaanvraag!

Benieuwd wat dakisolatie binnen dan moet kosten? Vraag hier gratis offertes aan om prijzen van specialisten te vergelijken. Vind je niet wat je zocht? Geen probleem. Dit aanbod is namelijk volledig vrijblijvend.dakisolatie binnen

Dak isoleren langs binnen: de voordelen

Dakisolatie heeft enorm veel voordelen voor de woning. Denk maar aan minder energieverbruik en een aangenamer leefklimaat. Maar wat zijn nu de specifieke voordelen van dakisolatie aan de binnenkant?

  • Je hebt nog minder warmteverlies dan bij isolatie aan de buitenkant.
  • Het dak isoleren langs binnen is veel goedkoper dan de buitenkant isoleren.
  • Dakisolatie langs binnen is heel gemakkelijk te plaatsen.
  • Het is niet nodig om grote renovatie- of afbraakwerken uit te voeren om het dak te kunnen isoleren.

Dakisolatie binnenzijde: kosten

De kosten om de binnenkant van het dak te isoleren, hangen af van het type dak. In deze tabel krijg je een overzicht van de gemiddelde prijzen.

Type dak Prijs per m²* 2024
Schuin dak €20,- en €50,-
Plat dak €30,- en €40,-
Zoldervloerisolatie €25,- en €40,-

*Let op: dit zijn richtprijzen incl. btw. Vraag gratis offertes aan.

Zoals je ziet, is er bij schuine daken een groot prijsverschil tussen de goedkopere en duurdere tarieven. Dit komt vooral door de materiaalkeuze. Isolatiedekens zijn doorgaans goedkoper dan platen. Bij onregelmatige daken die de werken bemoeilijken, liggen de prijzen vaak iets hoger.

Lees ook meer over andere dakisolatie prijzen.

Bespaar extra veel op energiekosten door dakisolatie langs binnen.

Vind snel een geschikte vakman via onze gratis en vrijblijvende offerteservice.

Dak isoleren via binnenzijde: werkwijze

De werkwijze om het dak langs binnen te isoleren, hangt af van het type dak. De methode om schuine en platte daken te isoleren, is gedeeltelijk dezelfde maar toch zijn er enkele relevante verschillen.

Je kan ook kiezen voor zoldervloerisolatie. Dat is eenvoudiger en voordeliger, maar kan enkel als je de zolderruimte weinig gebruikt.

Hellend dak

De binnenzijde van een hellend dak isoleren, doe je met isolatiedekens of -platen. Het materiaal wordt op maat gesneden en daarna geplaatst tussen de houten balken die het dak ondersteunen.

Wanneer dit niet mogelijk is, dien je eerst een raamwerk te plaatsen om het isolatiemateriaal in te plaatsen. Dat helpt ook om nadien de afwerking te bevestigen. Gipsplaten of houten panelen kunnen hier gemakkelijk aan vastgemaakt worden.

Voor je de afwerking plaatst, moet je echter nog twee werkjes uitvoeren. Vul die kieren op met restjes van het isolatiemateriaal en plak deze kieren en de randen af. Daarna plaats je een dampscherm aan de warme kant van de dakisolatie (binnenkant).PUR-schuim is een gemakkelijke oplossing. Met dit isolatieschuim heb je nadien minder werk om kieren op te vullen. Eem raamwerk is ook niet nodig.

Plat dak

Dakisolatie langs de binnenkant is meestal voor hellende daken, maar soms ook voor platte daken. Een plat dak met isolatie aan de binnenkant noemt men een koud dak. Zo’n koud dak wordt niet vaak gebruikt omdat het regelmatig gepaard gaat met condensatieproblemen en grote temperatuurschommelingen in de dakconstructie. Deze manier is wel goedkoper en gemakkelijker te installeren.

Welke isolatiematerialen zijn geschikt?

Voor dakisolatie aan de binnenzijde van hellende daken gebruikt men vaak isolatiedekens zoals minerale wol. Deze materialen zijn gemakkelijk op maat te snijden. Daarnaast hebben ze een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Ze zijn ook vrij ecologisch want de dekens worden gemaakt van gerecycleerd materiaal.

Wie nog ecologischer te werk wil gaan, kan kiezen voor schapenwol, papiervlokken of hennep. Deze materialen zijn wel iets kostelijker.Voor zowel hellende als platte daken kan je ook isolatieplaten gebruiken. Men gebruikt hiervoor verschillende materialen, zoals PUR, PIR en XPS. Platen hebben een betere isolatiewaarde waardoor de isolatielaag minder dik is.

Niet alle materialen isoleren even goed. De isolatiewaarde wordt weergegeven als de Rd-waarde. Hou hier rekening mee bij de keuze van materialen. Hoe hoger deze waarde, hoe dikker de laag isolatie moet zijn om aan de isolatienormen te voldoen. Contacteer een vakman als je hier twijfels over hebt.

Dakisolatie binnen of buiten?

Bij een nieuwbouw kiest men bijna uitsluitend voor dakisolatie langs buiten omdat hierbij ook de dakconstructie beschermd wordt.
Wie het dak later wil isoleren, moet goed afwegen welke optie de beste is. Als je het dak wil isoleren tijdens renovatiewerken, dan kan je ook kiezen voor isolatie aan de buitenzijde. Wil je uitsluitend isoleren en verder geen werken uitvoeren, dan kies je beter voor dakisolatie langs binnen. Dat is gemakkelijker en goedkoper. Je moet namelijk de dakbedekking niet tijdelijk weghalen of volledig vervangen.

dakisolatie binnen kosten

Besparen op dakisolatie? Vergelijk gratis offertes!

Bespaar op de kosten van een vakman door offertes te vergelijken. Vraag snel gratis offertes aan via onze vrijblijvende offertedienst. Maar waarom een vakman inschakelen, denk je?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

De binnenkant van het dak laten isoleren door een vakman heeft vele voordelen. Ten eerste, ben je verzekerd van een goede materiaalkeuze en goede uitvoering. Verder kan je genieten van een verlaagd btw-tarief of de arbeidskosten en het materiaal. Bovendien geven vaklui vaak garantie op hun werk. Waar wacht je dus nog op? Vraag snel je gratis offertes aan!

Gratis offertes vergelijken!