Hellend dak isoleren

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

 1. Home
 2. /
 3. Dakwerken
 4. /
 5. Hellend dak isoleren

Hellend dak isoleren: de voordelen en mogelijkheden

Isolatie aanbrengen in een schuin dak is een van de beste manieren om je energiefactuur te doen dalen. Het vergt een kleine investering, maar die heb je snel terugverdiend. Bovendien is dakisolatie verplicht sinds 2020. Lees dus verder om meer te weten te komen over de voordelen en mogelijkheden voor dakisolatie.

Start gratis offerteaanvraag!

Ben je niet zo’n handige harry en wil je het dak laten isoleren? Vraag dan hier gratis offertes aan om een goede vakman te vinden in je buurt.hellend dak isoleren

Schuin dak isoleren: de voordelen

Het dak isoleren, heeft vele voordelen voor je gezondheid en portefeuille. Met een geïsoleerd dak

 • voldoe je aan de Vlaamse energienormen,
 • krijg je lagere energiefacturen,
 • is je woning beter beschermd tegen temperatuurverschillen,
 • heb je minder last van vochtproblemen,
 • schep je een aangenamer leefklimaat,
 • en stijgt de waarde van je woning.

Wat kost isolatie voor een schuin dak?

Een hellend dak isoleren, kan op twee manieren: langs binnen en langs buiten. Langs binnen is goedkoper omdat de isolatie gemakkelijk geplaatst kan worden. Bij een renovatie kosten de isolatiewerken langs buiten meer omdat de dakbedekking afgebroken moet worden en er nadien nieuwe dakbedekking moet komen.

Verder worden de prijzen beïnvloed door het gekozen isolatiemateriaal en de tarieven van de vakman.

Kosten isolatie schuin dak 2024

Isolatiemethode Prijs per m²*
Langs binnen €20,- tot €50,-
Langs buiten €40,- tot €60,-

*Gemiddelde prijs incl. btw, maar excl. eventuele afwerkingskosten. Vraag gratis offertes aan om te besparen.

Hoe een hellend dak isoleren?

Er zijn verschillende methodes om een hellend dak te isoleren. Het dak kan via de binnenzijde en via de buitenzijde geïsoleerd worden. Hieronder komen de mogelijkheden aan bod met hun voor- en nadelen. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om de zoldervloer te isoleren. Dat is meestal nog energiezuiniger, maar is uiteraard enkel van nut als de zolderruimte amper gebruikt wordt.

Hellend dak isoleren van binnenuit

De binnenkant van een schuin dak isoleren, is de gemakkelijkste en goedkoopste manier. Eerst plaatst men, indien nodig, een raamwerk om het isolatiemateriaal aan te brengen. Vervolgens vult men de vlakken met isolatiepanelen of met een isolatiedeken van minerale wol. Dit zijn de populairste opties, daarnaast zijn er nog enkele alternatieve of ecologischere mogelijkheden.

De meeste materialen zijn al van dampwering voorzien. Bepaalde panelen zijn soms zelfs al volledig afgewerkt. Indien niet, dan werkt men de ruimte meestal af met gipsplaten of houten panelen.

Hellend dak isoleren buitenzijde

Bij een nieuwbouw isoleert men bijna altijd langs buiten, omdat de dakconstructie zo ook mee beschermd wordt. Bovendien ligt de isolatiewaarde iets hoger. Er zijn namelijk veel minder naden en randen langs waar er warmte kan ontsnappen. Bij renovatiewerken is een hellend dak isoleren aan de buitenkant duurder en moeilijker. De dakbedekking moet namelijk vervangen worden en dit doet de kosten meestal hoog oplopen.

Hellend dak akoestische isoleren

Er is een klein nuanceverschil tussen geluidsisolatie en akoestische isolatie. Geluidsisolatie dient om geluid te dempen, terwijl akoestische isolatie eerder het doel heeft om de akoestiek te verbeteren.

Een valse wand of vals plafond werkt vaak dubbel: het vermindert geluidsoverlast en verbetert de akoestiek.

De meeste isolatiematerialen isoleren op zich al wat geluid maar, speciale geluidsisolerende panelen zijn vaak geen overbodige luxe voor wie in een drukke buurt woont.

Isolatiematerialen voor schuine daken

Er is een groot aanbod aan isolatiematerialen voor schuine daken. Langs buiten kiest men doorgaans voor isolatieplaten, maar langs binnen zijn er talloze mogelijkheden.

De vaakst voorkomende kunststof platen zijn EPS, XPS, PIR en PUR. PIR en PUR bestaan ook in schuimvorm. Zo worden de hoeken beter geïsoleerd.

Een ander populair isolatieproduct is een isolatiedeken. Dit product wordt gemaakt op basis van minerale wol, zoals glaswol of rotswol. Deze minerale wollen zijn zeer handig om onregelmatige dakoppervlakken te isoleren. Een schuin dak isoleren met glaswol is bovendien zuinig en milieuvriendelijk.

De isolatiematerialen hebben verschillende isolatiewaardes. Dit is vooral van invloed op de benodigde dikte van de isolatiematerialen. Raadpleeg een vakman om de juiste berekening te maken.

Ten slotte, bestaan er enkele ecologischere isolatiematerialen, zoals schapenwol of gerecycleerde papiervlokken.

Hellende daken isoleren: waarop letten?

Bij de isolatie van schuine daken zijn er enkele belangrijke aandachtspunten.

Ten eerste, hebben we het over het dampscherm. Dit dampscherm zit vaak verwerkt in het isolatiemateriaal, maar indien die niet zo is, moet je het zelf aanbrengen. Het dampscherm moet steeds aan de warme zijde van de isolatie geplaatst worden zodat er geen vochtige lucht in de isolatie terechtkomt.

Verder is het belangrijk om het onderdak en de dakconstructie te inspecteren voor je isolatie aanbrengt aan de buitenkant. Het dak dient voldoende draagkracht te hebben om het isolatiemateriaal te dragen.

Ook de staat van het onderdak is heel belangrijk. Het onderdak dient in perfecte staat te zijn om vochtproblemen te vermijden. Met een beschadigd onderdak is het zelfs onmogelijk om isolatie te plaatsen aan de binnenkant.

Een schuin dak isoleren met PIR-platen? Geef de kieren en naden extra aandacht. Een betere luchtdichtheid betekent dat je minder warmte zal verliezen.

Ten slotte, wordt ventilatie belangrijker bij goed geïsoleerde woningen. Bij een goede luchtdichtheid is er geen natuurlijke ventilatie meer. Je installeert dus beter een kunstmatige ventilatie om frisse lucht binnen te laten.

hellend dak isoleren kosten

Hellend dak laten isoleren? Gratis offertes vergelijken!

Sinds 2020 is het verplicht om hellende daken te isoleren. Deze energienorm zorgt er dus voor dat er heel wat aanvragen zijn voor dakisolatie. Aannemers hebben het druk en prijzen liggen soms iets hoger. Daarom is het nu nog belangrijker om grondig prijzen te vergelijken. Vraag hier snel gratis offertes aan om tijdig een voordelige vakman te vinden. Je kan trouwens nog altijd genieten van een verlaagd btw-tarief en verschillende premies om de prijs te drukken!

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Wil je liever besparen door het zelf te doen? Vergeet dan niet dat je niet kan genieten van een goedkoper btw-tarief en dat je lagere premiebedragen zal krijgen.

Gratis offertes vergelijken!