Leien dakpannen

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

  1. Home
  2. /
  3. Dakwerken
  4. /
  5. Leien dakpannen

Kiezen voor leien dakpannen?

Droom je van een dak met leien dakpannen?

Ontdek hier alle voordelen van deze soort dakbedekking zoals de verschillende soorten: gebakken leien, kunstleien en bitumen shingles.

Voor de doe-het-zelver leggen we uitgebreid uit hoe alles werkt en wie minder handig is, ontdekt hier de gemiddelde prijzen van dakwerkers voor deze dakbedekking.

Start gratis offerteaanvraag!

Je kan ook gratis offertes aanvragen om exacte tarieven van vaklui uit je buurt vrijblijvend te vergelijken. Dien snel een gratis aanvraag in.

Waarom leien dakpannen?

Leien dakpannen of dakleien worden al eeuwenlang gebruikt om daken af te werken op een mooie en duurzame manier.

Het grote voordeel van leien is dat je ze op verschillende manieren kan bevestigen en dat ze voor zowat elk type schuin dak geschikt zijn. Qua uitstraling zijn er ook tal van mogelijkheden omdat leien dakpannen in verschillende vormen en vele kleuren voorkomen.

Uiteraard zijn er nog meer voordelen maar deze hangen af van het type leien dakpannen. Er bestaan namelijk natuurlijke en kunstmatige leien.

leien dakpannen

Soorten

Er bestaan heel wat soorten leien, maar de voornaamste verschillen hebben te maken met het materiaal. Leien dakpannen bestaan uit natuursteen, vezelcement of bitumen.

Natuurleien hebben een lange levensduur. Dat komt omdat ze weinig onderhoud nodig hebben, goed bestand zijn tegen temperatuurverschillen en erg stormvast zijn. Ze kosten wel wat meer.

Kunstleien bestaan uit vezelcement. Deze soort heeft veel meer mogelijkheden omdat er verschillende vormen en maten mogelijk zijn. Ook qua kleur heb je meer keuze. Bovendien zijn ze goedkoper. Het nadeel is dat ze een minder lange levensduur hebben. Ze zien er ook minder authentiek uit.

Bitumen leien, ten slotte, zijn nog goedkoper en nog flexibeler. Ze dienen perfect voor de meest ingewikkelde daken en zelfs voor gevels. De kwaliteit is niet even goed als natuurleien en dat zie je ook.

Leien dakpannen laten leggen door een vakman? Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan!

Wat kosten leien dakpannen?

De prijs voor leien dakpannen is sterk afhankelijk van het type dakpan.

Daarnaast zijn er nog enkele andere factoren van belang voor de prijs zoals de oppervlakte van het dak, de ervaring van de dakwerker en eventuele moeilijkheden.

De gemiddelde prijzen voor kunstleien en natuurleien vind je in deze tabel. De kosten voor bitumen zijn op aanvraag, maar liggen hoogstwaarschijnlijk lager dan die voor kunstleien.

Prijs leien dakpannen 2024

Type leien

Prijs per m²

Gemiddelde levensduur

Kunstleien

€65,- tot €75,-

25 tot 35 jaar

Natuurleien

€110,- tot €120,-

80 tot 100 jaar

* Let op: Dit zijn gemiddelde prijzen inclusief plaatsing en btw. Voor exacte prijzen kan je hier gratis offertes aanvragen.

Leien dakpannen leggen

Wil je zelf dakleien leggen, dan is het wat goedkoper dan in bovenstaande tabel. Maar je moet natuurlijk alles zelf doen. Zo ga je te werk:

Eerst kies je welke soort leien je wil, hoe je ze gaar bevestigen en welke plaatsingswijze het beste past.

Je kan kiezen voor een dubbele dekking, een dubbele dekking met open voeg, een enkelvoudige horizontale dekking en een enkelvoudige ruitdekking. Het verschil is vooral op vlak van overlapping en dus ook het aantal benodigde leien.

Aangezien een dubbele dekking het vaakst voorkomt, gaan we daar wat dieper op in.

Maak eerst het dak klaar voor een nieuwe dakbedekking. Bij een oud dak moet je daarvoor de oude dakbedekking verwijderen en eventuele reparaties uitvoeren. Vind hier meer informatie over op de dakbedekking repareren pagina.

Daarna plaats je een dampscherm op het dakbeschot om condensatieproblemen te verwijderen. Vervolgens isoleer je het dak want dat is tegenwoordig verplicht.

Bovenop de isolatieplaten plaats je dubbele latjes. Bij de aankoop van je leien ontvang je normaal de juiste instructies over de tussenafstand van de latjes. Dit hang namelijk af van het formaat van de leien dakpannen.

Met meerdere asfaltnagels bevestig je de leien op de latjes, tenzij je voor leihaken kiest. Je begint hiervoor beneden en werkt naar boven toe. Gebruik hiervoor een leidekkershamer zodat je de leien niet beschadigt. Toch een vakman inschakelen? Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes!

Golfplaten dakbedekking laten leggen voor een lagere prijs?

Vraag nu gratis offertes aan om vrijblijvend prijzen van dakwerkers uit je buurt te vergelijken.

Onderhoud leien dakpannen

Kunstleien zijn normaal reeds van een beschermlaag voorzien en ook natuurlijke leien kan je laten coaten. Deze bescherming gaat echter niet oneindig mee en dus laat je deze best om de tien jaar vernieuwen.

Je zal merken dat de leien na verloop van tijd meer vocht opnemen en dat er dus ook meer algen en mossen ontstaan.

Voor je een nieuwe coating aanbrengt, is het belangrijk om je dat goed te reinigen. Met een hogedrukreiniger krijg je normaal het vuil weg, maar wanneer dit niet lukt, ga je best op zoek naar ene dakspecialist die sterkere producten kan aanbevelen. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan!

Opgelet: oudere kunstleien bevatten soms asbest. Het is verboden om deze leien schoon te maken met een hogedrukreiniger of bijtend middel. Asbest is namelijk een giftige stof. In dit geval schakel je best een gewettigde asbestverwijderaar in om je leien te verwijderen.

leien dakpannen vakman

Goedkoop leien dakpannen plaatsen? Vergelijk gratis offertes

Wil je zelf geen leien dakpannen leggen maar schakel je liever een ervaren dakwerker in?

Maak dan niet de fout om slechts een vakman te contacteren. Raadpleeg altijd minstens twee of meerder vaklui om prijzen te vergelijken. Zo kan je vaak besparen op de kosten.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Uiteraard lijkt dit meer werk. Je kan dit voorkomen door hier gratis offertes aan te vragen. Bij ons hoef je slechts eenmaal je klus te omschrijven. Daarna gaan wij voor jou op zoek naar meerdere offertes die je vrijblijvend mag vergelijken.

Vraag nu je gratis offertes aan.

Gratis offertes vergelijken!