Dakbedekking repareren

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

  1. Home
  2. /
  3. Dakwerken
  4. /
  5. Dakbedekking repareren

Dakbedekking laten repareren?

Is je dakbedekking beschadigd of vermoed je dat je een reparatie zal moeten uitvoeren?

Ontdek hier hoe je schade kan opsporen en hoe je die kan oplossen. We leggen in detail uit wat je nodig hebt om een pvc, bitumen of EPDM dakbedekking te repareren. Ook over hellende daken hebben we het kort.

Start gratis offerteaanvraag!

Wil je de dakbedekking liever laten repareren, dan kan je via deze pagina gratis op zoek naar een geschikte vakman uit de buurt. Door hier gratis offertes aan te vragen, kan je zelfs vaak besparen op de prijs.

Risico’s kapot dak

Een kapot dat kan tot heel wat problemen leiden.

Ten eerste, zorgen lekken en andere schade voor vochtproblemen in het dak. Deze kunnen leiden tot schimmel en houtrot met stabiliteitsproblemen tot gevolg.

Daarnaast zorgt een kapot dak voor minder bescherming. Koude wind kan makkelijk binnen en je moet veel meer stoken om je huis te verwarmen.

De schade leidt ook snel tot meer schade. Hoe langer je dus wacht om je dak te laten repareren, hoe hoger de kosten kunnen oplopen.

dakbedekking-repareren

Problemen opsporen

Wanneer je dus vermoedt dat er schade of lekken zijn, dien je deze op te sporen. Langs binnen zie je misschien vochtplekken of andere aanwijzingen. Maar waar komt het water vandaan?

Je kan eerste een visuele inspectie uitvoeren. Maar vaak levert dit niet veel meer op. In dat geval gebruik je beter gespecialiseerde apparatuur. Of nog beter: schakel een vakman in om lekken en dakschade op te sporen. Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes en vind de beste vakman voor jouw klus!

Wanneer je diezelfde dakwerker inschakelt om het dak te herstellen, hoef je vaak niet eens te betalen voor deze inspectie.

Mogelijke problemen zijn:

  • Afbladerend houtwerk
  • Ontbrekende dakpannen
  • Lekkende dakgoten
  • Scheurtjes in de dakbedekking
  • Stilstaand water

Hellend dak repareren

Bij een schuin dak kan je problemen vaak sneller ontdekken omdat een kapotte of verplaatste dakpan nu eenmaal snel opvalt.

Kleine schade kan je makkelijk laten herstellen door de pannen te vernieuwen. Ook bij leien dakbedekking of dakpanelen kan je vaak een deel vervangen.

Wanneer de dakbedekking wat brozer is geworden, kan je misschien een dekkende coating laten aanbrengen om weer een jaar of tien verder te kunnen. Maar als het dak te oud is, heeft een dakreparatie weinig zin en laat je het dak beter vernieuwen.

Plat dak repareren

De dakbedekking repareren van een plat dak is net at moeilijker omdat het niet zo eenvoudig is om de schade op te sporen. Ook plaatselijke vervangingen zijn niet mogelijk dus heb je andere oplossingen nodig om de lekken te dichten.

We maken een onderscheid tussen het repareren van bitumen, pvc en EPDM.

Bitumen repareren

Bitumen repareren kan je zelf doen maar het is niet zonder risico. Hier leggen we uit hoe het werkt maar toch raden we aan om een vakman in te schakelen.

Eerst dien je de beschadiging op te sporen. Wanneer je het gat hebt gevonden maak je er kruislings een snede. Daarna vouw je de vier hoeken terug. Dit heeft twee doeleinden: kijken of er geen vocht onder de dakbedekking zit en het onderdak schoonmaken om voor een betere hechting te zorgen.

Na een goede schoonmaak een nauwkeurige droging van het onderdak breng je lijm aan op de kapotte plek. Daarna vouw je de vier hoeken netjes terug. Vervolgens breng je een reparatiepasta aan om de insnijdingen die je eerder hebt gemaakt. Daarop plaats je een reparatiestrook.

Deze reparatiestrook heeft normaal ronde hoeken. Zo niet, snij je ze best wat af zodat de kans kleiner is dat de hoeken loskomen.

Tot slot gebruik je een zware roller om de herstellingslaag stevig aan te drukken.

Zoek je een goedkope vakman voor de reparatie van je dakbedekking?

Vind de beste dakwerkers door hier gratis offertes aan te vragen

Pvc repareren

Een lek of scheur in pvc dakbedekking repareren kan op verschillende manieren.

Wanneer de schade erg beperkt is, kan je met enkele handigheden de lekken misschien dichten. Hete lucht kan de pvc-laag doen smelten en zo kan je het lek dichten. Daarnaast kan je ook een oplosmiddel gebruiken om de kunststof week te maken en zo het gat dichten.

Werkt dit niet omdat de schade wat groter is, gebruik dan een reparatiekit voor pvc dakbedekking.

Zo’n kit bestaat doorgaans uit een folie die je op de beschadiging legt en een bindmiddel. Dit is vaak een weekmiddel of anders raadt men aan om de pvc te verhitten om de nieuwe folie te laten hechten.

EPDM repareren

EPDM heeft geen naden waardoor de kans op schade erg klein is. Wanneer er om een of andere reden toch een scheur ontstaat kan je EPDM dakbedekking repareren met behulp van een verstevigingsmat.

Eerst dien je de ondergrond goed schoon te maken om voor een goede hechting te zorgen. Uiteraard dien je de ondergrond daarna ook goed te drogen.

Wanneer dit gebeurd is, smeer je het oppervlak in met een reparatiepasta. Daarna snij je de reparatiemat op maat van de beschadiging. Zorg voor voldoende overlapping en ronde hoeken voor een betere hechting.

Ook hierbij is het belangrijk om de herstellaag aan te drukken met een verzwaarde roller.

Tot slot, kan je de EPDM dakbedekking voorzien van een anti-uv laag om het dak beter te beschermen tegen schade door uv-straling.

Kosten dak repareren

Bij een reparatie van de dakbedekking spreekt men van een gemiddelde prijs van zo’n €250,- tot €300,- per vierkante meter.

Dit lijkt erg veel maar in theorie valt dit goed mee omdat de schade vaak veel kleiner is. De prijs per vierkante meter ligt zo hoog omdat er best wel wat tijd nodig is om een klein stukje van de dakbedekking te repareren.

dakbedekking repareren vakman

Goedkope dakreparatie? Vergelijk gratis offertes

Kleine schade aan de dakbedekking repareren kan je vaak zelf doen. Niet iedereen heeft daar echter tijd en kennis voor.

In dat geval schakel je best een goedkope vakman in.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Vraag hier gratis offertes aan om vrijblijvend de tarieven van vakwerkers uit je buurt te vergelijken. Zo vind je de beste prijzen en misschien wordt het zo zelfs goedkoper dan de prijs voor een dakbedekking reparatie kit.

Gratis offertes vergelijken!