Bitumen dakbedekking

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

 1. Home
 2. /
 3. Dakwerken
 4. /
 5. Bitumen dakbedekking

Bitumen dakbedekking leggen

Een bitumen dak wordt terecht vaak geassocieerd met een plat dak. In België en Nederland hebben vele huizen met platte daken een bitumineus dak. Deze daksoort is namelijk waterdicht en soepel. Dit zorgt ervoor dat je op een veilige manier heel wat dakvormen kan afwerken.

Start gratis offerteaanvraag!

Wil ook jij een bitumen dak? Lees vooral verder om meer te weten te komen over de verschillende soorten bitumen en de verschillende beschikbare vormen. We vertellen je ook hoeveel het je ongeveer gaat kosten per vierkante meter. Voor exacte prijzen op maat van jouw dak vraag je beter een of meerder offertes aan. Daarvoor is niets gemakkelijker dan onze gratis en vrijblijvende offerteservice.bitumen dakbedekking

Wat is bitumineuze dakbedekking?

Bitumen is een soort dakbedekking die men meestal in banen aanbrengt. Het wordt ook vaak roofing of dakleer genoemd. Bitumineuze dakbedekking bestaat in rollen, dakplaten en in bitumen leien. De rollen zijn geschikt voor platte daken of licht hellende daken. In de vorm van een daklei kan bitumen ook op hellende daken aangebracht worden.

Bitumen is van oorsprong een natuurlijk bijproduct van de raffinage van ruwe aardolie. Deze stroperige massa bezit goede kwaliteiten om daken waterdicht te maken. In modernere varianten wordt het gecombineerd met polyester of glasvlies om een betere kwaliteit te verkrijgen.

Voordelen bitumen dak

 • Het is waterdicht,
 • bitumen is een vrij voordelig product,
 • bitumen wordt tegenwoordig vaak gemaakt uit gerecycleerd materiaal,

 • het is gemakkelijk te herstellen of vervangen,
 • bitumenrollen kunnen gemakkelijk bovenop dakisolatie gelegd worden,
 • nieuwe lagen kunnen gemakkelijk bovenop bestaande lagen gelegd worden.

Bitumen dakbedekking: prijs per m²

De gemiddelde prijs voor een bitumen dak ligt tussen de €40,- en €60,- per vierkante meter. Bij een goede plaatsing is de levensduur ongeveer 30 jaar. Je doet dus een investering van zo’n anderhalve euro per jaar.

De exacte prijs hangt af van verschillende factoren: de oppervlakte van het dak, het type dak, de soort bitumineuze dakbedekking en de kwaliteit.

Hou er rekening mee dat je extra kosten moet betalen bij verwijdering van de oude dakbekleding. Dit is ongeveer zo’n €30,- per vierkante meter. Lees meer over de kosten van dakbedekking.

Soorten bitumen dakbedekking

Bitumen wordt tegenwoordig op twee manieren gemaakt. Door combinatie met verschillende materialen verkrijgt men APP of SBS. Deze materialen hebben verschillende kwaliteiten voor verschillende doeleinden of omstandigheden.

Doorgaans brengt men bitumineuze dakbedekking aan door rollen op maat te snijden. Er bestaan echter nog twee productvormen. Bitumineuze dakplaten maken bitumineuze dakbedekking aanbrengen nog sneller en gemakkelijker. Dankzij bitumen dakshingles kan dit materiaal ook gebruikt worden voor hellende daken. Deze vorm is trouwens heel handig voor complexe dakvormen dankzij zijn soepelheid.

APP

APP betekent atactisch polypropyleen. Door de combinatie met plastomeren heeft dit materiaal een betere weerstand dan traditioneel bitumen. Het kan veel beter tegen temperatuurverschillen en is beter bestand tegen de zon en UV-stralen. De temperatuurkwaliteiten van APP zorgen er ook voor dat deze soort bitumen gemakkelijker te plaatsen is.

SBS

SBS betekent styreen butadieen styreen. Het materiaal wordt verwerkt met een elastisch rubber voor een betere soepelheid. SBS heeft een betere hechting en zorgt voor minder kans op lekkage. Het grote nadeel van dit materiaal is dat het niet zo goed bestand is tegen zonlicht. Door te veel uv-licht wordt SBS poreus. Je kan dit echter gemakkelijk verhelpen door er een laag grind of tegels over te leggen?

Wil je meer weten over het voordeel van bitumen?

Vraag gratis offertes aan om advies op maat te ontvangen van ervaren specialisten.

Bitumen dakbedekking aanbrengen

Bitumen bestaat in dakplaten, dakshingles en rollen. Dakplaten zijn gemakkelijk te installeren en dakshingles worden vrijwel op dezelfde manier als leien geplaatst. We hebben het iets uitgebreider over bitumineuze dakbedekking aanbrengen in de vorm van dakrollen.

De rollen hebben een dikte van zo’n 4 mm. Bitumineuze dakbedekking plaatsen, doet men door eerst de rollen uit te leggen en op maat te snijden. De rollen moeten hierbij enkele centimeters overlappen om het dak waterdicht te maken.

Wanneer de rollen op maat gesneden zijn worden ze vastgemaakt met behulp van een gasbrander. Dit is vrij gevaarlijk en ingewikkeld. Te hoge of te lage temperaturen leiden tot problemen. De rollen kunnen echter ook vastgelijmd worden. Lijmen is iets duurder, maar natuurlijk veel veiliger.

Bitumen dakbedekking over bestaande: is dat mogelijk?

Bitumen hecht zich gemakkelijk aan verschillende oppervlakken. Daarom is het gemakkelijk om bitumineuze dakbedekking op een plat dak aan te brengen. Bitumen kan ook op een bestaand dak geplaatst worden.

Op een bitumineus dak kan je gemakkelijk één tot meerdere nieuwe lagen bitumen aanbrengen. Dit is een stuk goedkoper en sneller dan de dakbekleding verwijderen voor je een nieuwe laag legt. Hou er echter rekening mee dat je dit niet eeuwig kan blijven doen. Na een aantal lagen wordt de dakbedekking te zwaar en dit kan tot problemen leiden. Daarom raden we aan om het dak steeds te laten inspecteren door een specialist.

Wanneer bitumen dak vervangen

Bitumen heeft een gemiddelde levensduur van zo’n 30 jaar. Rond deze tijd begin je dust best denken aan een vervanging. In de voorgaande jaren moet je ook regelmatig het dak controleren. Door UV-licht, vocht of hevige weersomstandigheden kunnen er problemen ontstaan. Ook als je het dak vaak beloopt zal het eerder aan vervanging toe zijn.

Scheuren of uitdroging leiden tot problemen met de waterafvoer. Bovendien kan er water doorsijpelen waardoor je vochtproblemen krijgt in huis. Blaasjes in de bitumen dakbedekking wijzen op waterdamp onder de daklaag.

Kleine problemen kan je zelf plaatselijk repareren met rubberdakpasta of door er een nieuwe laag bovenop te leggen. Toch raden we aan om een specialist in te schakelen om te bepalen of het volledige dak misschien aan vervanging toe is.

Bitumen of EPDM?

Tegenwoordig gebruikt men vaak EPDM voor platte daken. Dit materiaal heeft een langere levensduur, is milieuvriendelijk en kan gemakkelijk aangebracht worden. Je mag het ook iets vaker belopen dan bitumen.

Bitumen heeft echter ook zijn voordelen. Het materiaal is dikker en dus steviger. Bovendien vergt het minder onderhoud.

Raadpleeg steeds een vakman om te bepalen welk materiaal het meest geschikt is volgens jouw verwachtingen.

bitumen dakbedekking kosten

Besparen op bitumen dakbedekking? Vergelijk gratis offertes!

Een bitumen dak laten plaatsen, is niet ontzettend duur. Daarom raden we aan om deze werken altijd te laten uitvoeren door en vakman. Er komen namelijk enkele risico’s kijken bij het branden. Ten eerste, is het niet zo veilig voor wie het geschikte materiaal niet heeft. Ten twee, kan fout werk tot problemen leiden. Bij te warme temperaturen krijg je blaasjes en bij te koude krijg je problemen met de waterdichtheid.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Bovendien kan je extra besparen op de kosten voor een bitumen dak door offertes te vergelijken. Vraag hier je gratis offertes aan om een geschikte vakman te vinden.

Gratis offertes vergelijken!