Dakreparatie

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

 1. Home
 2. /
 3. Dakwerken
 4. /
 5. Dakreparatie

Alles wat je moet weten over dakreparatie

Heb je schade aan het dak ontdekt? Zit je nu met vragen over de kosten van een dakreparatie? Of twijfel je tussen een lokale herstelling en een volledige dakrenovatie?

Wij helpen je uit de nood. Lees verder om alle nodige informatie over dakreparaties te ontdekken. Misschien kan je het probleem wel zelf oplossen.

Start gratis offerteaanvraag!

Lukt het niet of heb je geen tijd, schakel dan een vakman in. Via onze gratis offertedienst is het heel eenvoudig om de beste tarieven uit de buurt te ontdekken.

Wanneer het dak repareren?

Er zijn tal van redenen om het dak te repareren.

Een dakreparatie is nodig om waterschade in huis te vermijden. Deze schade kan zich manifesteren als vocht in de muren, de vloer of het plafond. De verf of het behang komen los en zelfs de meubels kunnen beschadigd raken. Verder is de kans groot dat er schimmel ontstaat. Is dit al het geval? Raadpleeg dan de schimmel in huis pagina.

Om deze problemen te vermijden, dien je tijdig een reparatie aan het dak uit te laten voeren.

De mogelijke oorzaken zijn:

 • Blazen of barsten in de dakbedekking.
 • Lekkende goten en kapot loodwerk.
 • Scheurtjes in de dakbedekking of het dakbeschot.
 • Ontbrekende of beschadigde dakpannen.

Plaatselijk repareren of volledig renoveren?

Wanneer je schade ontdekt kan je een plaatselijk dakreparatie uitvoeren of het dak volledig renoveren.

De juiste keuze hangt voornamelijk af van de omvang van de schade en de leeftijd van de dakbedekking.

Een dakreparatie is doorgaans veel duurder per vierkante meter dan een volledige renovatie. Reparaties zijn meestal goedkoper maar als het verschil klein is, laat je misschien beter het volledige dak vervangen

Vooral als de dakbedekking al wat ouder is, ben je beter af met een volledige renovatie. Je kan wel een dakreparatie uitvoeren, maar wellicht moet je toch alles vervangen binnen enkele jaren. Wil je een totale dakrenovatie doen? Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de kosten.

dakreparatie

Hoe het dak repareren?

De methode om een dakrenovatie zelf te doen, hangt af van de schade. Er is een verschil tussen een plat dak herstellen en een hellend dak herstellen.

Eerst bekijken we de oplossing om het dakbeschot te repareren en daarna gaan we dieper in op de verschillende soorten reparaties.

Om het dakbeschot te repareren dien je eerst de schade te analyseren of het lek op te sporen. Daarna moet je de beschadiging schoonmaken. Snij vervolgens de beschadigde plek open en reinig ook het onderliggende deel. Dit is een tijdrovende klus, we raden je daarom aan om het werk te laten doen door een vakman. Vraag gratis offertes aan!

Droog goed en breng de reparatiepasta aan. Vouw nu het doek terug dicht en breng de verstevigingsmat aan. Bevestig met nog wat extra reparatiepasta.

Reparatie plat dak

Op een plat dak zie je gemakkelijk scheuren maar soms is het veel moeilijker om het probleem op te sporen. Je schakelt best een vakman met speciale apparatuur in.

Wanneer je het probleem gevonden hebt, maak je de omliggende zone schoon. De rest van de herstelling hangt af van het type dakbedekking.

 • Roofing herstellen: Je kan kleine schade aan een bitumen dak herstellen met een vloeibare coating of waterdichte reparatiepasta.
 • EPDM repareren:: Kleine schade aan EPDM daken kan je herstellen met een EPDM dakreparatie kit. Dit bestaat uit een stuk EPDM folie, lijm, ontvetter, een schuurblokje en een aandrukroller.
 • Pvc dak repareren:Minieme scheurtjes in een pvc dak kan je soms dichten door de kunststof op te warmen. Daarnaast kan je een dakreparatie-kit voor pvc gebruiken.

Na de herstelling is het belangrijk om nog even te controleren of de schade wel effectief hersteld is.

Hellend dak repareren

De reparatie van een hellend dak begint bij een grondige analyse van het probleem. Gaat het om kapotte dakpannen of ontbrekende dakpannen? Zo niet, is het probleem wat moeilijker op te sporen.

Soms is er schade aan de nokvorsten, de loodlappen of misschien zij de dakpannen poreus geworden.

Als de schade beperkt is kan je lokaal een herstelling uitvoeren door het kapotte onderdeel te vervangen.

Poreuze dakpannen kan je soms behandelen met een beschermende coating maar een volledige renovatie is vaak een betere oplossing.


Een goedkope vakman voor dakreparatie gezocht?

Vind een geschikte vakman uit de buurt door hier gratis offertes aan te vragen.

Gratis - Vrijblijvend

Dakreparatie zelf doen?

Als je zelf het dak repareert, hou je best nog rekening met deze tips.

Kleine scheurtjes kan je soms heel eenvoudig herstellen met speciale tape. Lukt het niet, koop dan een herstelkit of schakel de hulp in van een expert.

Vergeet niet om ook de afvoer te controleren. Vaak ligt daar de basis van het dakprobleem.

Ten slotte, is het uiterst belangrijk om nadien de dakreparatie te controleren. Als alles in orde is, kan je misschien nog een beschermende coating aanbrengen om voor een betere bescherming te zorgen.

Overzetdak plaatsen

Wanneer een dakreparatie geen oplossing biedt en je geen volledige dakrenovatie wil uitvoeren, is een overzetdak een geschikt alternatief.

Een overzetdak wordt met behulp van een houten structuur bovenop de bestaande dakbedekking geplaatst. Het kan al binnen de 24 uur uitgevoerd worden want je hoeft helemaal niets te verwijderen van het bestaande dak. Daarom is het ook goedkoper dan een volledige renovatie.

Helaas kan dit niet bij dakpannen omdat deze te hard zijn om de houtstructuur op te monteren.

Onderhoudscontract

Heb je vaak last van lekken of andere dakschade, overweeg dan een onderhoudscontract. Dat is een langetermijnplan om het dak jaarlijks te laten controleren en schoonmaken. Vaak houdt het ook kleine dakreparaties in.

Met zo’n contract kan je de kosten beter verdelen.

Daarnaast is de kans op dakschade ook veel kleiner aangezien het dak regelmatig wordt gecontroleerd en opgelapt.

Op zoek naar de kosten voor dakreparatie?

Vraag hier gratis offertes aan om de kosten van lokale vaklui te vergelijken.

Dak reparatie kosten

Hier krijg je alvast enkele gemiddelde kosten voor dakreparaties.

Hou er rekening mee dat het om vrij hoge bedragen per vierkante meter gaat omdat de reparatiewerken extra tijd in beslag nemen.

Soort reparatie Gemiddelde prijs per m², inclusief btw en arbeid
Reparatie hellend dak
Dakreparatie met dakpannen €130,- à €210,
Dakreparatie met leien €320,- à €420,-
Overzetdak €50,- à €60,-
Reparatie plat dak
Dakreparatie met bitumen €260,- à €285,-
Dakreparatie met EPDM €255,- à €280,-

*Let op: Deze gemiddelde kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals het materiaal, het type schade (storm, wateroverlast, slijtage), de oppervlakte en de staat van de dakconstructie. Benieuwd naar de exacte prijzen? Vraag dan gratis en zonder verplichting offertes aan.

dak repareren

Goedkoop het dak repareren? Vergelijk gratis offertes

Bespaar op de kosten voor een dakreparatie van een pannendak of plat dak door offertes te vergelijken.

Wanneer je offertes van meerdere vaklui vergelijkt, vind je gemakkelijk betere tarieven.

Start gratis offerteaanvraag!

Dien hier een gratis aanvraag in om snel tot vier offertes te ontvangen.

Gratis offertes vergelijken!