Dakwerker gezocht voor dakwerken?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Dakpannen vervangen

Denk je dat het tijd is om de dakpannen van je dak te vervangen?

Ontdek hier wanneer je dit moet doen en wat de gevolgen zijn als je er te lang mee wacht. Je krijg ook informatie over de kosten en bijkomende werken zoals het plaatsen van dakisolatie en zonnepanelen.

Start gratis offerteaanvraag!

Zit je met vragen over vergunningen om dakpannen te vervangen? Kijk onderaan de pagina voor een antwoord of zoek een vakman die je advies op maat kan geven. Vraag hier gratis offertes aan om een goede vakman te vinden.

Waarom dakpannen vervangen

De belangrijkste redenen om dakpannen te vervangen zijn het uitzicht, je veiligheid en het risico op waterschade.

Ten eerste doet een dak met oude en kapotte dakpannen je woning er ouder uitzien. Dat heeft bovendien ook een invloed op de waarde van je woning mocht je die willen verkopen.

Ten tweede zijn oudere dakpannen vaak poreus. Dit betekent dat er water doorheen loopt. Dat kan leiden tot schimmel- en andere vochtproblemen in het dak. Poreuze dakpannen gaan ook sneller barsten.

Ten derde is een dak met oude of kapotte pannen minder veilig. De kans is namelijk groter dat er bij een storm dakpannen loskomen.

Oude dakpanne hebben zoals gezegd ook een grotere kans op vochtproblemen en dat kan ervoor zorgen dat de dakconstructie gaat rotten.

dakpannen vervangen

Wanneer vervangen

Het geschikte moment om dakpannen te vervangen, hangt af van de omstandigheden. Betonnen dakpannen hebben een minimum levensduur van zo’n 30 jaar terwijl keramische dakpannen minstens 50 jaar meegaan.

Wanneer de pannen deze levensduur benaderen is het soms tijd om ze te vervangen. Je kan dit makkelijk testen door op de pannen te tikken. Wanneer je en dof geluid hoort, zit er water in de pannen en zijn ze aan vervanging toe.

Verder is het mogelijk dat je pannen nog in goede staat zijn maar dat je andere dakwerken wil uitvoeren, zoals het plaatsen van dakisolatie. In dat geval is het belangrijk om te weten hoe lang je dakpannen nog kunnen meegaan. Zijn ze al wat ouder dan laat je ze best meteen vervangen. Dakpannen laten vervangen? Vergelijk dan gratis en vrijblijvend offertes!

Oude dakpannen hergebruiken is namelijk ook duurder omdat het langer duurt om ze van het dak te halen. En als je ze dan binnen enkele jaren toch dient te vervangen, is dit een verloren kost.

Wat kost het vervangen van dakpannen?

De gemiddelde prijs voor het vervangen van dakpannen is afhankelijk van het type dakpan. Voor keramische dakpannen betaal je gemiddeld €45,- tot €60,- per vierkante meter. De prijs voor betonpannen ligt tussen de €30,- en €45,- per vierkante meter.

Verder zijn er nog enkele factoren van belang, zoals de oppervlakte, de bereikbaarheid van het dak en extra werken zoals coating.

In onderstaande tabel vind je een overzicht van enkele richtprijzen voor een gemiddeld dak. Meer informatie over de prijs van dakpannen kan je vinden op de dakpannen prijs pagina.

Prijs dakpannen vervangen 2023

Werkzaamheden

Prijs

Betonnen dakpannen verwijderen en vervangen

€ 3.100,- tot € 3.500,-

Keramische dakpannen verwijderen en vervangen

€ 4.000,- tot € 4.400,-

Keramische dakpannen verwijderen, vervangen en coaten

€5.200,- tot € 5.500,-

Bijkomende kosten

Naast de reeds vermelde factoren zijn er nog enkele andere bijkomende kosten die de prijs kunnen beïnvloeden.

Ten eerste is het duurder om dakpannen te vervangen onder zonnepanelen. Er komt wat extra werk bij kijken om de installatie te beschermen. Ook als je nadien nieuwe zonnepanelen wil plaatsen, is het uiteraard duurder. De exacte prijzen te weten komen? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan!

Ten tweede is het vervangen van een pannendak een ideale gelegenheid om het dak te isoleren. Uiteraard komen er wel wat kosten bij kijken voor het isolatiemateriaal, maar je bespaart wel op de totale arbeidskosten door twee werken te combineren.

Hoe dakpannen vervangen?

Om dakpannen te vervangen, begin je uiteraard met de afbraak van het oude dak. Wanneer je beslist om de oude dakpannen niet te hergebruiken, gaat dit vrij snel. Zorg voor voldoende veiligheid, bestel een container en gooi de dakpannen meteen in de container.

Daarna kies je de gewenste nieuwe dakpannen en leg je deze van onder naar boven. Hou echter altijd voldoende ruimte vrij om terug naar beneden te kunnen klimmen.

Je oude dakpannen laten vervangen door een ervaren dakwerker?

Vraag nu gratis offertes aan om de tarieven van dakwerkers vrijblijvend te vergelijken.

Dakpannen vervangen en isoleren

Wanneer je van plan bent om de dakpannen te vervangen en je hebt nog geen dakisolatie, is het een prima idee om deze klussen te combineren.

Dakisolatie is trouwens verplicht geworden dus je wacht er best niet te lang mee.

Deze werken combineren heeft trouwens mooie voordelen. Zo is goedkoper om deze werken tegelijk uit te voeren in plaats van op twee verschillende momenten. Daarnaast kan je het dak langs buiten isoleren en dat is beter dan isolatie langs binnen. Je hebt namelijk minder last van koudebruggen en lekken in de isolatie.

Dakpannen vervangen en zonnepanelen

Het vervangen van de zonnepanelen is ook een uitstekend moment om zonnepanelen te laten leggen.

Alweer kan je besparen op de totale arbeidskosten door werken te combineren. Bovendien kan je dankzij zonnepanelen blijven besparen. Je wint er namelijk jaarlijks een mooi bedrag mee terug door de lagere energiefacturen. Als je te weten wilt komen wat je exact kan besparen is het verstandig om gratis en vrijblijvend offertes aan te vragen!

Volledige renovatie

Soms is je dak erg beschadigt en is een vervanging van de dakpannen niet voldoende. Dit gebeurt soms na een hevige storm maar meestal is dit het gevolg van dakbedekking die niet op tijd werd vervangen.

Bij oude dakpannen ontstaan er namelijk lekken waardoor er vocht in het dak komt. Dat leidt tot allerlei problemen zoals houtrot en schimmel. Wanneer deze problemen te lang aanslepen, raakt de houtconstructie van het dak beschadigt en kan het dak zelfs instorten.

Dit kan je enkel oplossen door het volledige dak te renoveren.

Vergunning nodig?

In het algemeen heb je geen vergunning nodig om dakpannen te vervangen.

Wanneer je deze dakwerken combineert met andere projecten, kan de situatie echter verschillen. Zo heb je wel een vergunning nodig om een nieuw dakraam te plaatsen. Bij andere projecten heb je zowel een vergunning als de medewerking van een architect nodig.

Je vindt hier alle details.

dakpannen vervangen vakman

Goedkoop dakpannen vervangen? Vergelijk gratis offertes

Zoe je hulp om oude dakpannen te vervangen, het dak te isoleren of zonnepanelen te plaatsen? Vind de goedkoopste dakwerkers uit je buurt door hier gratis offertes aan te vragen.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Door deze offertes met elkaar te vergelijken, kan je bovendien nog extra besparen op de prijs.

Vraag nu je gratis offertes aan om de ideale vakman te vinden.

Gratis offertes vergelijken!