Dakshingels

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

 1. Home
 2. /
 3. Dakwerken
 4. /
 5. Dakshingles

Dakshingles laten plaatsen?

Dakshingles zijn een vrij recent fenomeen in ons land. Deze lichte, bitumineuze dakleien winnen echter snel aan populariteit. Je kent vast wel iemand die onlangs voor dit materiaal koos om het dak van een carport, tuinhuisje of hondenhokje af te werken. En nu vind je dit ook wel een interessant idee, maar zit je nog met enkele vragen. Hoe lang gaan dakshingles mee? Hoe leg ik dakshingles?

Start gratis offerteaanvraag!

Bij bouwadviseur vind je alle antwoorden. Bovendien krijg je hier ook prijsadvies en de mogelijkheid om gratis offertes aan te vragen bij verschillende dakwerkers. Door prijzen te vergelijken kan je namelijk flink besparen.dakshingles

Dakshingles: prijs per m²

Dakshingles zijn stukken goedkoper dan andere materialen voor het dak. Voor slechts €12,- per vierkante meter kan je een dak laten leggen met shingles. Uiteraard kost een dak met isolatie of dampscherm inbegrepen iets meer, maar dit is zelden meer dan €25,- per vierkante meter.

In onderstaande tabel zie je de minimumprijzen. Ga ervan uit dat materiaal van beter kwaliteit dat door een ervaren dakwerker geplaatst wordt een iets hogere prijs zal hebben.

Type Prijs per m²* 2024
Dakshingles met isolatie Vanaf €18,-
Shingles zonder isolatie Vanaf €12,- 
Shingles met dampscherm Vanaf €16,- 

*Gemiddelde prijzen per m². Vraag gratis offertes aan van dakspecialisten uit je regio.

Lees meer over de verschillende kosten van dekbedekking.

Voordelen van dakshingles

Dit materiaal is vrij goedkoop in vergelijking met andere dakmaterialen. Instinctief denken we dan dat het van mindere kwaliteit is. Niets is echter minder waar. Bitumineuze leien hebben vele voordelen:

 • Shingles zijn licht en gemakkelijk hanteerbaar.
 • Ze dempen het geluid van neerslag.
 • Shingles ondervinden weinig last van stormen, vrieskou en hevige neerslag.
 • Ze kunnen gemakkelijk verknipt worden om complexe daken te bedekken.

Zijn er ook nadelen?

Helaas hebben shingles op het dak ook enkele negatieve kantjes. Dit materiaal heeft namelijk een korte levensduur. Na 20 tot 25 jaar zijn ze aan vervanging toe. Bovendien zijn ze extra kwetsbaar bij warm weer. Door de hitte worden de shingles zacht en kunnen ze vervormen of beschadigd geraken als je erover loopt.

Dakshingles zijn behoorlijk waterdoorlatend. Wanneer je ze op goed geïsoleerde daken legt, komt het vocht onderaan vast te zitten. Hierdoor gaan de shingles sneller kapot. Dakshingles zijn dus niet de beste keuze voor het dak van je woning. Bij carports en dergelijke heb je dit probleem niet.

Besparen op de kosten voor een dak met shingles?

Vraag nu gratis offertes aan om te besparen door prijzen te vergelijken.

Kenmerken van een shingles dak

Shingles zijn in principe leien op basis van bitumen. Dit is een zeer licht en flexibel materiaal waardoor het veel toepassingsmogelijkheden heeft. Het materiaal leent zich vooral voor kleine of complexe daken.

Voor een dakbedekking met shingles zijn er veel opties. Er is bestaat namelijk een breed assortiment aan kleuren, patronen en vormen. Voor elk wat wils dus.

Verschillende vormen

Soorten dakshingles: vormen

Er bestaan drie soorten: rechthoekige, zeshoekige en beverstaartvormige shingles.

De normale, rechte bitumineuze leien worden wellicht het vaakst gebruikt. Ze dienen vooral voor grote, eenvoudige oppervlaktes. Shingles met beverstaart zie je het vaakst op kleine daken, bijvoorbeeld bij dierenverblijven. Shingles in de vorm van een hexagonaal worden vaak verknipt om mooie patronen te vormen.

Kleuren

De leien op basis van bitumen worden afgewerkt met een minerale beschermlaag. Die laag bestaat doorgaans uit leislag of granulaat waar men verschillende kleuren aan kan toevoegen.

Dakshingles zijn verkrijgbaar in verschillende tinten zwart, rood, oranje, bruin, groen en blauw. De beschikbare kleuren hangen echter vaak af van de vorm en de leverancier.

Door de vele kleuren kan je verschillende uitstralingen creëren. Terwijl je met rood en bruin eerder voor een traditionele look zorgt, krijg je net een hele moderne look met groene of blauwe tegels. Ook kan je verschillende kleuren combineren om een mozaïekpatroon aan te leggen.

Levensduur van shingles

Bitumineuze leien hebben een levensduur van zo’n 20 tot 25 jaar. Vooral kwaliteit speelt hier een belangrijke rol.

Verder zijn er nog enkele factoren met een kleinere invloed. We haalden al aan dat deze daksoort minder lang meegaat op goed geïsoleerde daken en dat je beter niet loopt op warme bitumen leien.

Ten slotte, is het belangrijk om het dak te onderhouden. Hoewel mos en algen niet snel groeien op dakshingles, doe je er goed aan om regelmatig het dak te controleren en te reinigen.

Wil je een vakman inschakelen voor het plaatsen van dakshingles?

Vraag hier gratis offertes aan om prijzen van dakwerkers te vergelijken.

Dakshingles leggen: stappenplan

Dakshingles plaatsen, is niet zo moeilijk. Er komen natuurlijk wel enkele belangrijke details bij kijken, maar een ervaren doe-het-zelver weet hier wel raad mee.

Shingles leg je best op een dak met een helling van minstens 25 graden. Dan kan je ze gemakkelijk vastmaken aan de houten planken. Tussen 13 à 15 graden en 25 graden heb je een extra onderlaag nodig. Op een dak dat minder steil is, leg je beter geen dakshingles.

 1. Bereken hoeveel dakshingles je nodig hebt. Vergeet niet om rekening te houden met de overlap en de nok.
 2. Meet de lengte op en teken lijnen af op het dak. Begin bovenaan.
 3. Leg nu de onderste rij. De zogenaamde voetshingles dien je ondersteboven te leggen.
 4. Vanaf de twee rij, leg je de shingles wel normaal. Je maakt ze vast door te lijmen, kitten en/of spijkeren. De shingles dienen geschrankt te liggen. Ga zo door tot aan de nok.
 5. Werk de nok af door gewone shingles te verknippen en te verwarmen. Door de hitte worden ze buigbaar en kan je ze over de nok leggen.
 6. Zorg voor extra bescherming door het dak af te werken met dakrandprofielen of daktrimmen.

Dakshingles vastzetten: lijmen, kitten of spijkeren?

Dakshingles leggen, kan op verschillende manieren: lijmen, kitten of spijkeren. Vaak combineert men meerdere methodes voor extra stevigheid.

 • Lijmen: lijm houdt de tegels netjes op hun plaats, maar komt vaak los aan de hoeken. Daarom dien je dit te combineren met nagels.
 • Kitten: met speciale kit voor bitumineuze tegels heb je geen nagels nodig. Dit is namelijk steviger. Het is wel iets duurder en voor grote daken zal je vrij veel kit nodig hebben.
 • Spijkeren: de tegels maakt men doorgaans vast met asfaltnagels. Afhankelijk van de vorm gebruik je 3, 4 of 6 nagels. Voor de nok gebruik je er 2 of geen.
De tegels moeten stevig vastgenageld worden maar de asfaltnagels mogen niet zichtbaar blijven. Let dus goed op waar je de nagels vastslaat.

Benieuwd naar de kosten? Vergelijk gratis offertes!

Dakshingles vervangen: wanneer is dit nodig?

Shingles verslijten iets sneller dan andere dakmaterialen. Vooral bij veel zonlicht kunnen ze vervormen of verscheuren. De warmte zorgt er ook voor dat ze uitdrogen en eventueel afbrokkelen.

Ook bij veel neerslag in combinatie met slechte ventilatie onder de bitumineuze leien ontstaat er schade. Door de condens komt de lijm los en gaan de hoeken opkrullen.

Wanneer de waterdichtheid van het dak niet meer verzekerd is moet je de dakshingles vervangen.

dakshingles kosten

Shingles dak plaatsen? Bespaar op de kosten!

Zoals gezegd, is het vrij gemakkelijk om zelf dakshingles te plaatsen. Maar een dak met shingles laten plaatsen is helemaal niet duur. Dus waarom zelf doen wat je goedkoop kan laten doen?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Ontdek snel hoe weinig het kost om de werken te laten uitvoeren door een dakwerker. Met behulp van onze offertedienst hoef je zelf amper moeite te doen om offertes aan te vragen. Nadat je enkele korte vraagjes beantwoord hebt over jouw wensen, doen wij de rest van het werk. Bovendien sturen we je meerdere offertes. Dat betekent dat jij er de beste uit mag kiezen. En vind je niets, dan gebeurt er ook niets, want ons aanbod is gratis en vrijblijvend.

Gratis offertes vergelijken!